translation service

enter your language below for a translation of this site:

Bart van Oijen - teken- en schilderkunstinformatie over de kunstenaar


Bart van Oijen
acrylschilderijen
Galerie & atelier, Lageweg 29, 9698 BJ Wedde
Tel: 0597 56 16 31

Galerie en atelier geopend op zondag van 13.00 tot 17.00 uur, en op afspraak.


Bart van Oijen (Vlijmen, 1949) is een kleinzoon van de Hoornse schilder Wouter IJdo, waarvan hij in zijn vroege jeugd de echte kneepjes van het vak leerde.
In de periode 1970 - 1975 volgde van Oijen zijn opleiding aan de toenmalige Akademie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Na zijn opleiding werkte hij aanvankelijk op een illustratieve, vaak sprookjesachtige wijze. Meestal figuratief, en duidelijk herkenbaar. Van Oijen werd lid van het Amersfoorts Kunstenaarsgenootschap 'de Ploegh', en later ook van de Hilversumse kunstenaarsvereniging 'de Kring'.

Van realisme naar abstract
Zijn realistisch werk onderging langzamerhand een verandering; Bart van Oijen begon zijn werk te abstraheren, d.w.z. hij begon de werkelijkheid te vervreemden, of zelfs geheel afscheid te nemen van die werkelijkheid, door alleen maar gebruik te maken van vorm en kleur. Hierbij speelde toeval een grote rol.
Op dit moment houdt Bart van Oijen zich vooral bezig met fel-gekleurd lyrisch abstract werk; zijn technieken omvatten voornamelijk acrylverf op doek en gemengde technieken op doek en papier. Daarnaast is hij ook weer bezig met zijn diertekeningen, zijn oude liefde, die altijd weer komt opduiken.

Absolute schoonheid
Het streven van de kunstenaar is om iets moois in vorm en kleur te maken. Bart is duidelijk op zoek naar de absolute schoonheid. Hij weet dat dit altijd een streven zal blijven, maar vindt dit dan ook het boeiende van zijn vak. Naar aanleiding van recentelijk bezoek aan Kreta, Schotland en Ierland is duidelijk te merken wat een indruk reizen op een persoon kunnen maken.
Bart van Oijen exposeerde in Nederland, België, Schotland en Duitsland.
Naast zijn teken- en schilderwerk houdt hij zich ook bezig met fotografie (fotoboek gemeente Amersfoort, Zoom.NL, Golden Tulip Berghotel, Biggles News Magazine, Workaholic Kierkens), en maakt hij illustraties.

werk van de kunstenaar